Képlékeny árplafon lehet a benzinárnál

Lantos Csaba szerint a kormány még vizsgálja, szükséges-e a lépés. A 2022-es benzinárstop azonos formában biztos nem tér vissza.

2024. 04. 24. 13:18
Lantos Csaba energiaügyi miniszter Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A benzinárak elszabadulása és a kormány figyelmeztetése után sokan találgatják, jöhet-e újabb benzinárstop, hogy megfizethetők legyenek az üzemanyagok a benzinkutakon.

A kérdésben ma dönt a kormány, ám egy ugyancsak szerdán megjelent interjúban Lantos Csaba energiaügyi miniszter annyit elárult, hogy amennyiben jön is benzinárplafon, annak megvalósítása más lesz, mint amit 2021 novemberétől 2022 végéig tapasztaltunk. Az árplafon ugyanis nem egy statikus állandó árat határoz meg, hanem a régiós átlag mozgását követő ármeghatározás jöhet szóba – írta a Világgazdaság a 24-re hivatkozva.

A vélhetően a kormánydöntés előtt készült podcastben a tárcavezető érintette a költségvetés novemberi elfogadásának kérdését is, illetve azt, hogy az energiaszektort milyen módon érintik a Varga Mihály pénzügyminiszter által bejelentett fejlemények a beruházások elhalasztásáról. Lantos Csaba szerint az utóbbi az energetikai fejlesztéseket nem érinti.

Az energiaügyi miniszter elárulta azt is, hogy hamisak az orosz–magyar gázszállítási szerződésre visszavezetett, több száz milliárd forintos bukót kimutató számítások, ugyanakkor azt is elmondta, hogy egy picike felár azért van a holland gáztőzsdei árhoz képest a szerződésben.

Borítókép: Lantos Csaba energiaügyi miniszter (Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.